Spina Bifida


Anne karnında bebeğin gelişiminin daha başında beyin omurilik katlantısı oluşumu esnasında sebebi bilinmeyen bir duraklama veye bozulma sonucu beyin veya omuriliğin yapısı bozulur. Üzeri sade bir zar veya sağlam ciltle kapalı olan kistik bir görünüm alır. Esas problem, tutulan bölgenin daha alt seviyelerinde beyinden emirleri taşıyan ve beyine bacaklar ve iç organların durumunu bildiren sinirlerin işlevlerini yerine getirememesi sonucu, bacaklarda kaslar çalışamaz,cilt duyusu
azalmış hatta kaybolmuşdur, ve böbreklerle barsakların fonksiyonları bozulur.

Beyin omuilik yapısının tam gelişmeme durumuna genel olarak spina bifida(S B ) adı verilir.

Sipina Bifida
Sipina Bifida

SPİNA BİFİDA

Bazen hidrosefali dediğimiz başın büyümesine yol açan beyin-omurilik sıvısının dolaşımının bozulduğu durum da berabar olabilir.Bunun dışında omurga gelişim bozuklukları da görülebilir.
Hamilelikden 3-4 ay önce kan serumu folik asit seviyesi düşükse folik asit normal seviyeye geldikten sonra hamileliğin başlaması durumunda SB nın görülmesinin % 80 gibi önemli bir oranda azaltılabileceği bildirilmiştir. Gebeliğin 11-12 haftasında ultrason yardımı ile bu gelişim eksikliğini görmek mümkün olabiliyor. Durum bilinince kesenin zarar görmesini önlemek amacıyla doğum sezaryanla planlanabilir. Kesenin patlamaması ve mümkün olduğunca erken cerrahi yöntemle kapatılması zihinsel ve motor fonksiyonların en üst düzeyde korunmasını sağlar. Ağır deformasyonlu olgularda gebeliğin sonlandırılması da bir başka yoldur. Unutulmaması gereken,spina bifada hayat boyu süren sadece hareket sistemini değil, sindirim ve böbrek fonksiyonları dolaşımı ve zihinsel fonksiyonları etkileyen çok yönlü bir hastalıkdır.

 

Biz çocuk ortopedistleri spina bifidalı bebeği kese hemen kapatıldıktan sonra görmek isteriz. Ayaklar bacaklar, kollar ve sırtla ilgili ilk muayenemizi kayıtlarımıza alır; değerlendirme yaparak tedavimizi planlarız.Eğer alçı ile düzeltebileceğimiz ayak bacak deformasyonları varsa ,daha esnekken kolayca alçı ile düzeltebiliriz. Sonrasında ortez dediğimiz sentetik kalıplarla ayakları korumaya başlarız. Çalışan kasları ve yapılabilen eklem hareketleri özenle takip edilir. Bebeğin hareketliliğini korumak geliştirmek için erken dönemde fizyoterapistlerle beraber çalışmak çok faydalıdır. Bebeğin yatırma pozisyonları, oturtulma zamanı, emeklemeye başlaması ortopedist fizyoterapist işbirliği ile yürütülür. Ayak ve bacakların fonksiyonel şeklinin korunması sayesinde çok kere cerrahi işlemlere gerek kalmayabilir veya azaltılmış olur. Spina bifidalı çocuklarda her kalça çıkığı tedaviden fayda görmeyebilir. Çocuğun tutulum seviyesi tedaviyi belirler.

Çocuklarımızı sabırla özenle muntazam takip etmek önemlidir. Böylece gelişebilecek problemleri önceden tesbit ederek önlem alınabilir. Örnek olarak ilerleme eğiliminde olan x bacak veya ayak bileğinden ayakların dışa doğru dönmesi yani ayak bileğinin iç tarafının yere yakınlaşması basit cerrahilerle kontrol altına alınabilir.
Önemli noktalardan biri spina bifidalı çocuklarımızın bacaklarının düzgün korunmasıdır.
Çocuk ortezsiz ve koltuk değneksiz yürüyebilir; ama sallanarak ve ayaklarının bacaklarının şekli bozularak. Giderek artacak bu şekil bozuklukları çocuğun gereksiz yere ameliyat olmasına yol açar. Bu sebeple çocukların ortezsiz koltuk değneksiz yürümesini asla istemeyiz; tabii ihtiyacı olanların.