BEBEKLERDE ASİMETRİK KALÇA ABDUKSİYONU NEDİR?


Bebeklerin bacakları yeni doğduklarında sanki halen doğmamışlar ve dar bir mekandaymışlar gibi kalçaları, dizleri bükük, bacakları dışa dönük ve açık bir şekildedir. Bu duruş şekli, bebeklerin kalçalarının normal gelişimi için şarttır. Kundak veya dar tulumlar gibi, bacakların bu tabii duruşunu bozan herşey, kalça ekleminin normal gelişimini engelleyerek çıkmasına bile sebep olabilir. Özellikle doğumdan sonraki ilk 4 haftada halen anneden sütle geçen gevşetici hormonlar etkisini sürdürürken dikkatli olmak  önemlidir. Bu devrenin bitiminde yani 3-4. haftada yapılacak doğru bir kalça ultrason incelemesi bize kalçaların durumu hakkında bilgi verir.

Bu devreden sonra hormonların etkisi azalır ve kaslar duruma göre uyum sağlar. Artık kalıcı kalça şekli belirginleşir.

Bebek kalçalarının bu duruşunu sağlamak için kalçaları büken ve dışa çeviren kaslar, bebek doğduğunda kısadır. Bu kaslar zamanla gevşer. Büken kaslar 2. yaşından sonra; dışa çeviren kaslar 18. aydan sonra normal şeklini alır.

Bazı bebeklerde sebebini bilmediğimiz bir şekilde tek taraflı olarak bacağın dışa doğru dönmesi ve açılması karşı tarafa göre azalır. Bir tarafta kaslar kısa, bacak dışa doğru dönük ve açık dururken , diğer bacak daha kapalı ve düz durur; buna bağlı olarak kalçanın gelişmesi duraklama gösterebilir. Karşı kalça normal gelişimini sürdürür. İki bacağı yanyana getirmek istenince, kasları kısa tarafta kalça ve bacakla beraber leğen kemiği ve gövde de bir bütün olarak döner ve bacak göreceli olarak uzun görünür. Daha önce bacak boyları eşitken böyle bir durumun ortaya çıkması aileyi telaşlandırır.

Bu konuyu inceleyen bazı yayınlar var. Neden böyle bir asimetrik kas hereketi olduğunu anlamak için çok çeşitli incelemeler yapılmış. Beyin ve omurilik MR tetkikleri, kaslara ve sinirlerine yönelik incelemeler, nörolojik muayeneler gibi. Bütün bunların sonucunda bir neden bulunamamış.

Bebekleri bu devrede yakın izlemek, kalça ultrasonu ve radyolojik inceleme yaparak kalçaların durumunu anlamak ve gerekirse riskli bebeklerde bir önlem planlamak gerekebiliyor. Bebeklerin kas asimetrisi giderek azalarak 2-5 yıl sürüyor. Bazıları emeklerken bile asimetrik sürünebiliyorlar. Sonuçta hepsinin düzelip gittiği görülüyor.