Ayşegül Sofuoğlu Bursalı’nın Meslekte 41. Yılı


Mezun olduktan sonra 16.8.1976 tarihinde Hacettepe Tıp fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünde uzmanlık eğitimimim başladı. Bu eğitim süreci içinde aldığım davet üzerine misafir asistan olarak Almanyada 7 ay süreyle çalıştım. Döndükten sonra bölümde asistanlığım devam etti. Nisan 1981 de uzman oldum. Aynı yıl S.S.K. Ankara Dışkapı Hastanesi Çocuk Hastanesine geçtim. O tarihden itibaren çocuk ortopedi, mesleki hayatıma yön verdi. Bizim sınıftan pediatrist arkadaşlarımla beraber keyifli bir çalışma hayatımız oldu.

Evlilik sebebiyle 1989 yılında İstanbulda S.S.K. Okmeydanı Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğine geldim. Kızım 1990 yılında doğdu.

1992 yılında doçent; 2000 yılında şef muavini oldum.

2001 yılında Vakıf Gureba Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğine geçtim.

Son olarak 2005-2011 yılları arasında Metin Sabancı Baltalimanı Kemik ve Eklem Hastalıkları Eğiti ve Araştırma Hastanesinde şef muavini olarak görev yaptıktan sonra 35 yıl 0 günle emekli oldum. Halen kendi muayenehanemde çocuklar için çalışıyorum.

Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneğinin, Çocuk Ortopedi şubesi ve sonra Çocuk Ortopedi Derneğinin kurucularından oldum.1996-2003 yılları arasında önce şubenin sonra derneğin başkanlıklarında bulundum.

  1. Akif Şakir Şakar günleri Kongre eşbaşkanlığı görevini yaptım.(2009)

Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği Etik Komite üyeliğim 2008-2013 yılları arasında oldu.

1997 yılından beri Avrupa Çocuk Ortopedi Derneği (EPOS) üyesiyim. Derneğin 2003-2006 yılları arasında yönetim kurulu üyeliği ve 2004-2007 yılları arasında bilimsel komite üyeliği yaptım.

Avrupa Çocuk Ortopedi Derneğinin(EPOS) 2002 yılı kongresini bir arkadaşımla beraber İstanbulda gerçekleştirdik.

2013-2015 yıllarında Uluslararası Çocuk Ortopedi Dernekleri Federasyonu Eğitim Komitesi (IFPOS) üyeliğinde bulundum.

Eskiden ortopedi ve çocuk cerrahisi beraberken 1960 dan sonra Ortopedi ve Travmatoloji beraber hale getirilmiş. Ben bu birliktelik sağlandıktan sonra uzman olan ilk hanım ortopedist olduğum gibi, Hacettepe üniversitesinden ihtisas alan ilk kadın ortopedistim.

Türkiyede yetişen 15. Kadın ortopedistim. Maalesef uzmanlık dalı içinde oranımız eskiye göre azalmış durumda.

Hastayı ailesi ve çevresiyle bir bütün olarak değerlendirmek ve mutlaka yeterli vakit ayırmak gerektiğine inanıyorum. Muayenehane hekimliğinin (eğer yeterli birikiminiz varsa) çok şey öğrettiğini ve mesleki tatmin sağladığını düşünüyorum.

Enerjim azalmakla beraber, merakım ve araştırma şevkim sürüp gidiyor.

Ekonomist Cumhur Kemal Bursalı ile evliyim.Kızım Ayşe Bursalı antropoloji- arkeoloji okudu. Arkeoloji masterı bitti. A.B.D- İndiana eyaletinde Notre Dame Üniversitesinde Antropoloji doktorasına başlıyor.