Sert Düztabanlık, Tarsal Koalisyon


SERT DÜZTABANLIK/ TARSAL KOALİSYON
Bazı düztaban çeşitleri hem ağrılı hem de günlük hayatı etkileyecek biçimde olabilir.Çocuğunuzun ayak ağrısı şikayetleri varsa, engebeli zeminlerde yürürken şikayetleri artıyorsa, bu, sert düz tabanlık olabilir.Genellikle küçük yaşlarda çocuklar sorunsuzdur. Kilonun artması, çok ayakta durmak gerektiren durumlar, ayaktaki şikayetlerin başlamasına sebep olur. Bu çocuklarda ayak

kemikleri arasında
olan
eklemler tam gelişmemiş veya fazla bir köprülenme olabilir. Özenli bir muayene ve MR veya BT incelemeleri sonucu hangi kemikler arası sorun olduğu anlaşılır. Tedavi çoğunlukla alçı ile başlar. Ayak alçılama yoluyla istirahate alınır.

Çoğunlukla ayak şekli ve yakınmalar düzelir. Ama takipler sürdürülür. Toplumda görülme sıklığı %10 lara kadar yükselen doğumsal bir sorunken “Neden bu kadar sık rastlamıyoruz” sorusu akla gelebilir. Aşırı kilolu olmak, bacak açılarının dışa doğru olması ve çok ayakta durmayı gerektiren uğraşları olan kişilerde bu özelliklerin bir araya gelmesi, belirtilerin ortaya çıkmasına sebep olur. Günümüzde toplumsal bir sorun haline gelen obezitenin artması ile daha sık rastlayacağımızı düşünüyoruz.