Erişkin Kalça Gelişim Bozuklukları


ERİŞKİN KALÇA GELİŞİM BOZUKLUKLARI

Bazen hastalarımız bize kasık ağrısı, yürürken kalçada takılma hissi veya hafif
aksama yakınması ile gelirler. Bu yakınmalar hem geniş bir yaş aralığında görüldüğü gibi, birbirinden farklı sebepleri de olabilir.
Gelişimsel kalça geriliğinde bahsettiğim fizik muayene ile anlaşılamıyan yalnızca doğru bir kalça ultrasonogramla görülen bir gelşim geriliğinin ileri yaşlara kadar sürmesi olabileceği gibi, cerrahi veya bandajla tedavi edilmiş kalça çıkığının süregelen yetersizliği de olabilir. Çocukluğunda beri kalça problemiyle boğuşmuş kişilerde

iki tip reaksiyon görürüz. Ya normal bir kalçanın kendinde yarattığı duyumu bilmezler ve bulguları normal zannederler; veya problemlerle uğraşmaktan o kadar bıkmışlardır ki sıkıntılarını dile getirmezler.


Önceleri hastalarımıza dişini sık dayan gidebidiği kadar gitsin sonra protez eklem takılır denirdi; ama artık giderek yaygınlaşan eklem koruyucu cerrahiler ülkemizde de yapılıyor.Tabii dikkatli bir muayene, tetkikler ve hastaya neyle karşılaşacağı iyice anlatılarak. Bugüne kadar 100den fazla böyle hasta ameliyatı yaptık.Ameliyat için gerekli ön şartları uygun olanların hemen

hepsi durmundan memnun. İnsanlarımız çok kere aslında hemen hepimizin içten içe düşündüğü gibi bir sihirli değnek dokunsun herşey düzelsin beklentisinde. Bir yanda da biliyoruz ki gerçek hayatta emek vermeden hiç bir şey olmuyor. Böyle kalça eklemi kurtarıcı ameliyatların da üç ay üstüne basmamak gibi geçici sıkıntıları var.
Geniş bir yaş aralığı demiştik,8-9 yaşında 50lili yaşlara kadar bu tip şikayetleri görüyoruz. Aşınma derecesi fazla değilse ve hasta kilolu değilse bu tip cerrahiler rahatlıkla uygulanabilir.

Bir diğer sebep, geçirilmiş perthes hastalığı sonrası femur başı dediğimiz uyluk kemiğin üst ucunda kalan deformasyona bağlı olan problemlerdir. Son yıllarda bu tip kalçalar için de geliştirilen yeni teknikler var.

Önceleri tanımlanmamış son 10-12 yıldır giderek dikkat çeken kalçayı etkileyen diğer bir ağrı ve takılma sebebi femoroacetabular impingement=kalça sıkışma sendromu. Femur başının yapısal veya geçirilmiş hastalıklar sonucu düzensizliği ve /veya asetabulım dediğimiz yuvanın az veya hatalı örtüm şekli tek başına veya beraber kalça ekleminde, kasıkta ağrıya sebep oluyor.Cerrahi olarak bahsettiğimiz tiplere göre değişiklik gösteren cerrahi yöntemlerle tedavisi mümkün. Zamanında müdahale edilmezse kalça aşınması kaçınılmaz oluyor.
Yukarıda bahsedilen problemler çocukluktan süregelen kalça çıkığı, perthes hastalığı gibi hastalıkların düzenli takibi yapılırsa aile uyarılabiliyor; önlem alınabiliyor. Onun için hastalarımızın takiplerini aksatmamalarını öneririz.
Basit takılma hissi,dinlenmekle geçen ağrılarınızı ihmal etmeyiniz.Erken tanı ile kalça ekleminizi koruyabilirsiniz. Ülkemizde maalesef insanlarımız bu ufak tefek uyarıları dikkate almıyorlar ve bizlere iş işten geçtikten sonra geliyorlar.