Legg-Calve-Perthes


LEGG-CALVE-PERTHES
Kalça eklemi femur başı dediğimiz uyluk kemiğinin küremsi üst ucu ve pelvik kemiğin(

leğen kemiği asetabulum olarak adlandırılan kubbe şeklindeki bölümünden
oluşur. Tabii eklem iki kemiğin kendi haline yan yana durmasıyla işlev kazanmaz.Kemik uçlarını çevreleyen eklem kapsülü ve hareket etmesini sağlayan çevre kaslar vardır. Kemikler ana damarlardan gelen daha ince damarlar tarafından beslenir. Kemiklerin iç yapısı çok özel bir mikro mimari şeklindedir. Femur başı dediğimiz üst kısmının damarları iki adet olup birbirleriyle birleşip kemiğe dallar halinde boyun hizasından girerler.
Bugüne kadar halen kesin nedeni bilinmeyen bir sebepden dolayı bu damarlar tıkanır kemik dokusu beslenemez ve kemik dokusu ölümü başlar. Vücut ağırlığı ile ölü ve yumuşamaya başlamış kemik ezilir. Bu olaylar esnasında kalça eklemi içine reaksiyonel sıvı birikmesi ve ağrılar olur. Kalça çevresi kaslarda spazm başlar ve hareketleri kısıtlanır.Çocuk aksamaya başler; yürümek istemeyebilir.

Perthes hastalığını 1.5 yaşından 15 yaşına kadar olan çocuklarda görebiliyoruz. En sık 4-7 yaşlarında rastlıyoruz. Erkek çocuklarda daha fazla görüyoruz. Ama her çocukta standart bir etkilenmiş bölge olmadığı gibi standart bir seyir ve süre sürmüyor hastalık. Yani her hastalıkta olduğu gibi herkesin hastalığı kendine özel seyrediyor. Tüm dünyada kabul gören

tedavi ana prensibi ”femur başının çökmesini önlemek, femur başı ve yuvası =asetabulumun uyumunu korumak “ şeklinde özetlenebilir.
Bunun için çeşitli yollar var. Çocuğa yatak istirahati yaptırmak, kasların spazmını çözmek için bacakları askıya almak, istirahat alçıları, basmayı önlemek için koltuk değneği kullanmak, çeşitli ortezler, bazı ilaçlar ve ameliyatlar. Önemli olan aile ve çocukla iyi bir uyum sağlamak. Bu takdirde takip kolaylaşır.
Hastalığın gürültülü devresi 2-3 yıl kadar sürse de yeniden şekllenme büyüme yaşı bitene kadar sürer. Bu sebeple takipler seyrelerek sürmelidir. Tekrar hatırlamakta yarar var;çocuk ortopedi

herşeyden önce bir koruyucu hekimliktir.Geleceğimiz olan çocuklarımızın sağlıklı bireyler olarak erişkinliğe geçmeleri ni sağlamalıyız.