Düztabanlık, Pesplanus

Pesplanus, UCBL oretezi

PESPLANUS
Halk arasındaki adıyla düz tabanlık, nedense aileler için bir korkulu rüya. Halbuki çocuların hele ilk birkaç yaşta neredeyse yarısının ayak arkları yere yakın yani zayıf. Çocukların yarısı

hasta mı o halde? Tabii ki böyle bir durum söz konusu değil. Bu gelişim sürecinin bir parçası. Bebeklerde ve
bebeklikten küçük çocukluğa geçilen devrede ayak tabanının kalınca bir yağ yastığı olur. Çok kere bacaklar da daha yağlı bir yapıdadır. Bebekler ve küçük çocuklar büyüklere göre daha esnek de olurlar. Bunlar bir araya gelince ayaklar yere yapışık görünürler. Çocuk büyüdükçe yağ yastığı azalır koşup oynadıkça kasları kuvvetlenir ve esnekliği de azalır. Yani ark kendiliğinden düzelmiş olur.

Pesplanus, UCBL oretezi
Pesplanus, UCBL oretezi

Peki her pesplanus kendiliğinden düzelir mi? Daha doğrusu her ayak arkının

yere yakın olması pesplanus mudur? Tahmin edeceğiniz gibi cevap hayır. Birçok farklı neden ayakta aynı şekilde düşük ark görünümüne sebep olabilir. Bütün bunları ayırd etmek bizim görevimizdir.
Yukarıda bahsettiğim sık rastlanan gelişimsel ayak yapısından, spastik hastalıklara, ayak eklemlerini n eksikliğinden bazı kemiklerin fazlalığına kadar çok geniş bir liste ayırd etmek için bizi bekliyor.Tabii iş ayırd etmekle bitmiyor; uygun tedaviler ve takip gerekiyor. Yukarıda anlatılagelen nedenlerden dolayı ortalama 2.5 yaşından sonra ayaklarında şekil bozukluğu veya ark düşüklüğü şüphesi olan çocuklar ortopedist muayenesine gelmeliler.

Ayaklarında ciddi problemi olan çocuklar, tanılarına göre egzersiz, gerektiğinde kilo artışının kontrolü, kişiye özel taban uygulamaları, alçılama veya uygun bir zamanlamada cerrahi olarak tedavi edilebilirler.